Single Blog Title

This is a single blog caption
27
aug

Bekend Vlaanderen reageert op overlijden Robbe De Hert: “Hij was onze Monsieur Cinema, we zullen hem nog lang missen”

Robbe De Hert is maandag op 77-jarige leeftijd overleden. De regisseur, bekend van ‘De Witte van Sichem’ en ‘Lijmen/Het been’, was al een tijdje ziek en overleed aan de gevolgen van suikerziekte. Inmiddels reageren tal van bekende gezichten uit de Vlaamse filmwereld bedroefd op zijn overlijden. “Robbe was tegelijk een groot en bezeten filmmaker en één van de meest unieke persoonlijkheden van zijn tijd.”

Jan Verheyen

“Robbe is altijd een ‘enfant terrible’ genoemd, maar hij was dat niet uit keuze maar uit noodzaak”, reageert Jan Verheyen op het nieuws. “In die boeiende maar moeilijke pioniersjaren van de Vlaamse film moést je wel lastig doen om gehoord te worden. Robbe was een ‘enfant terrible’ zodat de volgende generaties het niet meer hoefden te zijn. En hij was boven alles een ongelooflijke filmliefhebber die cinema ademde; hij was onze Monsieur Cinema.”

Jan Jambon

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) reageert via Twitter: “Een groot regisseur heeft ons vandaag verlaten. Diep medeleven met familie en vrienden. RIP Robbe De Hert”, schrijft hij.ADVERTENTIEAds by Teads

Erik Van Looy

Erik Van Looy prijst de vele kwaliteiten van de regisseur: “Robbe was tegelijk een groot en bezeten filmmaker en één van de meest unieke persoonlijkheden van zijn tijd. Vaak geestig, altijd weerbarstig, nooit banaal. Ik denk dat we mogen zeggen dat hij minstens 10 levens heeft geleid. Het hadden er nog 10 méér mogen zijn. Indien de hemel bestaat, zetten ze daar maar beter snel een regisseursstoel klaar en maken ze zich op voor een stevige storm, want Robbe bleef altijd zichzelf en zal altijd zichzelf blijven. Ik hoop dat we hem nog héél lang zullen missen.”

Werner De Smedt

Dankzij Robbe werd Werner De Smedt (50) verliefd op de cinema en de wereld van acteren. Als 19-jarige mocht hij meespelen in Robbes film, ‘Blueberry Hill’. “Slechts een edelfiguratie was het, maar door Robbe zijn werk van zo dichtbij te mogen meemaken, is het voor mij allemaal begonnen. Ik ben nadien een theateropleiding gaan volgen”, vertelt De Smedt. Enkele jaren later, in 1997, gaf De Hert de hoofdrol in de film ‘Gaston’s War’ aan De Smedt. “Wat hij voor de Vlaamse film betekend heeft? Alles eigenlijk. Robbe was nergens bang voor. Hij wist te verrassen. Hij kon op de set uit het niets met moppen afkomen, die zijn film dan helemaal deden kloppen. Hij stak een soort van poëzie in zijn verhalen.”

Robbe was een verschijning, zo zegt Werner ook. “Met zijn handdoek op de schouders (glimlacht). Alsof hij van een andere planeet kwam, zo leek het wel.  Al jammerend hoor ik hem nog afkomen – hij sukkelde met zijn knie (een gevolg na zijn ongeval in de jaren ’60, red.) Zijn telefoontjes konden ook zò chaotisch zijn. ‘Kunde gij nu meedoen?’, met die woorden belde hij me eens. Ik wist niet eens over welke film het ging, dat had hij niet gezegd (lacht). Maar achter die wilde façade zat een hele lieve man, een unieke mens. Het is een geluk dat ik hem heb leren kennen.” Op iets meer dan een week tijd verliest Werner twee van zijn helden. Luk Van Mello, met wie Werner in ‘Wittekerke’ speelde, overleed op 15 augustus op 69-jarige leeftijd. “Helaas hoort dit ook bij het leven.”

Stany Crets

“Bye bye, Robbe”, laat Stany Crets weten via Twitter.

Michaël Pas

Voor Michaël Pas was Robbe De Hert “een volksheld”. “Iemand die zichzelf gemaakt heeft. Zonder opleiding, zonder middelen met niets dan zijn talent en zijn koppigheid. Zo heeft hij aan de weg van de Vlaamse film getimmerd, en kansen gemaakt voor wie na hem kwam. Als jongetje van twaalf speelde ik mee in Robbes De Witte van Sichem . Ik was diep onder de indruk van Robbe zelf, zijn bezieling, zijn energie en zijn gedrevenheid. Na mijn toneelschool was ik enorm trots dat ik de rol van Robbe mocht spelen in Blueberry Hill. Het vertrouwen dat hij me daar geschonken heeft, heeft me mijn hele loopbaan als acteur voortgestuwd. Ik heb veel aan Robbe te danken. Dank je wel, grote beer!”

Koen Crucke

“Net vernomen dat Robbe De Hert overleden is”, schrijft Koen Crucke op zijn profiel. “Een grote meneer van onze Vlaamse filmwereld en een absoluut schitterende lieve talentvolle vriend. Ik mocht zowel in het theater als in de film onder zijn regie werken. Bedankt Robbe. Slaap zacht vriend.

Koen De Bouw

“Ik herinner me Robbe als iemand die zeer goed voorbereid was, zeer gepassioneerd, bezield en rebels”, laat acteur Koen De Bouw ons weten. “Robbe was niet bang om tegen schenen te stampen en z’n willetje door te drijven. Met succes, want hij maakte films die een groot publiek aanspraken. Vaak is dat een moeilijk evenwicht, maar niet bij hem. Robbe wist met z’n engagement heel wat mensen te bereiken. Ik vind het jammer dat ik hem niet meer gezien heb voor hij gestorven is. Ik wist dat hij ziek was, maar ik zat momenteel zelf in Frankrijk voor filmopnames. Ik kon niet zomaar naar Antwerpen komen. Ik vind dat heel jammer.”

“Robbe is echt iemand die gemist gaat worden in de Vlaamse filmwereld”, aldus Koen nog. “Ook al was hij al een tijdje niet meer actief als regisseur: de dingen die hij heeft gemaakt behoren toch tot het culturele erfgoed. Zijn films werden op het juiste moment en de juiste plaats gemaakt. Robbe heeft een aantal belangrijke vlaggen geplant in de Vlaamse filmgeschiedenis. Robbe heeft ons een heel mooie nalatenschap gegeven. Hij heeft z’n werk goed gedaan en mag terecht een meester worden genoemd. Hij was in zekere zin een visionair.

Jacques Vermeire

Jacques Vermeire kruipt tevens in zijn pen. “Mijn oprechte deelneming. Met hem mogen samenwerken met “Meester hij begint weer” eind jaren 80”, schrijft hij.

Joke Sluydts

Actrice Joke Sluydts (35) werkte als assistente intensief samen met Robbe De Hert aan de documentaire ‘Hollywood aan de Schelde’, het laatste project van de regisseur. “Hij zat er al twintig jaar mee in z’n hoofd. Hij wilde de Belgische filmgeschiedenis vertellen en dat in een documentaire gieten”, vertelt ze. “Er kwam echter van alles tussen. Gelukkig is het toch nog gelukt.”

“Robbe was een vechter, maar ik denk dat hij nu uitgevochten was”, zegt Sluydts nog. “Maar hij heeft ook gevochten voor de Vlaamse film. Niet alleen voor zichzelf, maar voor alles wat iedereen nu kan doen en kan maken. Dat wordt te veel vergeten. Ik vind dat er de laatste jaren te weinig eer naar hem gegaan is voor alles wat hij heeft verwezenlijkt en voor het pad dat hij voor velen heeft vereffend.” Ze vervolgt: “Ik denk dat hij zo iemand is die in de filmgeschiedenis gaat komen bovendrijven. Er zijn er veel die nu even belangrijk zijn, maar die we ons binnen vijftig jaar niet meer herinneren. Robbe zal er voor altijd zijn.” 

Tom Helsen

“Wat een gekke timing”, schrijft Tom Helsen op Twitter. “Gisterenavond voor het eerst met gans het gezin naar de witte van Sichem gekeken en nog vanalles over hem gegoogeld. Hij was een intrigerende figuur, ik hoorde hem graag bezig. May he rest in peace.

Peter Van De Velde

Ook Peter Van De Velde reageert via Twitter. “RIP schat”, laat hij kort weten. -HLN

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.